Suolen toiminta - mikä on normaalia?

ripuli turvotus ummetus vatsakipu vatsavaivat ärtyvä suoli

Suolen toiminnassa ja ulosteen koostumuksessa voi olla paljonkin vaihtelua eri ihmisten välillä. Osalla vatsa voi toimia pari kertaa päivässä ja joillakin muutaman kerran viikossa. Mikä on normaalia ja mikä epänormaalia suolen toimintaa? Siihen paneudutaan tässä kirjoituksessa.

Eräässä tutkimuksessa selvitettiin vajaan kolmen sadan terveen ihmisen suolen toimintaa ja ulosteen koostumusta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että normaaliksi suolen toiminnaksi voidaan sanoa, jos suoli toimii kolme kertaa päivässä tai kolme kertaa viikossa tai jotakin siltä väliltä. Eli suolen normaalin tyhjenemistahdin sisälle mahtuu monenlaista suolen toimintaa. Suolen tyhjentymisen sijaan normaalia tai epänormaalia suolen toimintaa kuvaakin useimmiten paremmin ulosteen koostumus. 

 

Bristolin ulosteasteikko

Bristolin ulosteasteikosta voi nähdä ulosteen koostumuksen koko kirjon. Tyypit 1 ja 2 kertovat tavallisesti ummetuksesta. Tällöin suoli toimii harvemmin, suolen tyhjentyminen vaati ylimääräistä ponnistelua ja ulostaminen voi aiheuttaa myös kipua. Tyypit 3 ja 4 ovat ideaaleja ulosteen koostumuksia. Kakka on pehmeä ja makkaran muotoinen, jolloin myös suoli tyhjenee vaivatta ja koko toimituksen pitäisi olla ohi muutamassa minuutissa. Tyypit 5, 6 ja 7 kertovat ripulista, jolloin ulostetta voi olla haastava pidätellä, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä tilanteita arjessa. Taulukon kummatkin laidat ovat ongelmallisia silloin, kun niitä esiintyy säännönmukaisesti, jolloin ne usein heikentävät elämänlaatua. Sen sijaan, lievät ja/tai harvemmin ilmestyvät oireet, kuten kiire vessaan/ulosteen lievä pidätyskyvyttömyys tai vaillinainen tyhjeneminen voidaan vielä katsoa normaaliksi suolen toiminnaksi.

 

 

Ulosteen väri

Ulosteen normaali väri on ruskea. Sen sijaan tummaan ja mustaan sekä harmaaseen ulosteeseen kannattaa kiinnittää huomiota, ja tarvittaessa hakeutua lääkäriin, jos ulosteen väri ei normalisoidu. On hyvä myös tiedostaa, että jotkin ruoat, kuten punajuuri ja mustikka, voivat värjätä ulostetta.

 

Ilmavaivat

Maltillinen ilmavaivojen määrä on merkki suoliston terveestä toiminnasta. Jos ilmavaivojen määrä on runsasta, voi se kertoa ruoansulatuskanavan haasteista. Sen sijaan hyvin pahanhajuiset ilmavaivat ovat usein merkki rikkipitoisten yhdisteiden tavallista runsaammasta määrästä ruoansulatuskanavassa. Voit perehtyä ilmavaivoihin tarkemmin Helsingin sanomissa olevan artikkelin kautta, jossa olin asiantuntijana. 

 

Ärtyvä suoli vatsaoireiden taustalla

Tyypillinen runsaiden ilmavaivojen taustalla oleva tekijä on ärtyvä suolen oireyhtymä, johon liittyy tavallisesti myös suolen epänormaalia toimintaa (ripulia ja/tai ummetusta), turvotusta ja/tai vatsakipua. Ärtyvä suoli on hyvin tavallinen vaiva ja siitä kärsiikin reilu 10 % väestöstä. Onneksi ärtyvän suolen oireita voidaan helpottaa selvästi erilaisilla ravitsemus- ja elintapakeinoilla.

Jos kaipaat lisäapua herkän vatsan kuntoon laittamiseksi, käy tutustumassa Hyvinvoiva vatsa – verkkovalmennukseemme klikkaamalla tästä.

 

Lähteet

Lewis SJ. Stool Form Scale as a Useful Guide to Intestinal Transit Time. Scandinavian journal of gastroenterology. 1997 Sep;32(9):920-4.

Takaisin artikkelien pääsivulle