Sappihappojen imeytymishäiriö - syy hankalien ripulioireiden taustalla?

ripuli sappihappojen imeytymishäiriö sappihapporipuli vatsavaivat

Mitä ovat sappihapot?  

Sappihappoja tuotetaan maksassa, josta niitä eritetään sappiteihin ja suoleen. Sappihapot ovat välttämättömiä rasvojen, kolesterolin ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä. Ylimääräiset sappihapot kulkeutuvat ohutsuolen loppuosaan, josta ne suurimmaksi osaksi imeytyvät takaisin ja kulkeutuvat maksaan uudelleen käytettäväksi. Sappihapporipulissa tämä takaisinimeytyminen on häiriintynyt, jolloin sappihappoja päätyy liiaksi paksusuoleen. Sappihappojen läsnäolo saa aikaan veden ja elektrolyyttien erittymisen paksusuoleen, joka johtaa ripuliin. 

Sappihapporipulia nähdään usein tilanteissa, jossa suoleen on tullut vaurio. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi Crohnin tauti, suolileikkaus tai sädehoito. Sappihapporipulia voi kuitenkin esiintyä ilman erityistä vauriota suolessa. Tällöin taustalla on todennäköisesti se, että maksan ja suoliston välisessä kommunikaatiossa on häiriö, jolloin maksa tuottaa liikaa sappihappoja. Ohutsuolen loppuosa ei yksinkertaisesti kykene imeyttämään kaikkia sappihappoja, jolloin niitä päätyy paksusuoleen. Itseasiassa, tutkimuksissa ripulipainotteisesta ärtyvästä suolesta kärsivillä noin 23-34 % on havaittu olevan sappihapporipulia. Eli kyseessä on varsin yleinen ongelma. 

 

Sappihapporipulin oireet 

Sappihapporipulin keskeinen oire on pitkään jatkunut hankala ripuli ja äkillinen ulostustarve.  Lisäksi uloste voi olla pahanhajuista ja väriltään keltaista. Muita tyypillisiä oireita ovat ilmavaivat, vatsakrampit ja vatsan turvotus eli varsin saman tyyppisiä oireita kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Jos esimerkiksi ärtyvän suolen hoitokeinot, kuten FODMAP-ruokavalio tai muut ripulioireiden yleiset hoitokeinot eivät tehoa hankalaan ripuliin, on sappihappojen imeytymishäiriö mahdollinen.

 

Sappihapporipulin diagnosointi ja hoito 

Helpoin ja nopein tapa selvittää sappihappohapporipulin mahdollisuutta on kolestyramiinilääkkeen kokeilu. Lääke sitoo sappihappoja suolistossa ja siten ehkäisee niiden aiheuttamaa ripulia. Jos oireet rauhoittuvat, annosta yleensä pienennetään asteittain sellaiseksi, jolla oireet pysyvät pois. Sappihapporipulin mahdollisuutta voidaan myös testata sappihappojen imeytymistestillä (SeHCAT-testi). Testi on kuitenkin hieman vaivalloinen toteuttaa. Lisäksi vähärasvaisempi ruokavalio saattaa jonkin verran helpottaa oireita. 

 

Lähteet

Savarino et al. Functional bowel disorders with diarrhoea: Clinical guidelines of the United European Gastroenterology and European Society for Neurogastroenterology and Motility. 2022 Jul; 10(6): 556–584.

Manninen. Monisairaan naisen pitkittynyt ripuli. Duedecim. 2013;129(10):1055-7

 

Takaisin artikkelien pääsivulle