Kuinka päästä eroon turvotuksesta?

turvotus vatsavaivat ärtyvä suoli

Turvotus on kiusallinen ja inhottava vaiva, joka on todella yleinen. Noin 20-30 %:lla suomalaisista on jatkuvampaa turvotusta vatsan alueella. Pahimmillaan vatsa turpoaa kuin pullataikina ja olo on silloin hyvin epämukava. Onneksi turvotuksesta voi kuitenkin päästä eroon erilaisilla ravitsemus- ja elintapakeinoilla.  

 

Miksi vatsa turpoaa?

Loogisesti ajateltuna vatsan turvotuksen voisi ajatella johtuvan runsaasta kaasun määrästä suolistossa. Tämä pitää osittain paikkansa. Suolistossa bakteerien käymisprosessissa (fermentaatio) syntyvä tai sinne esim. syödessä päätyvä kaasu usein lisää turvotusoireita. Esimerkiksi monilla FODMAP-ruokavalio helpottaa vatsan turvotusta. FODMAP-ruokavaliossa rajoitetaan sellaisia ruoka-aineita, jotka sisältävät sellaisia ravintoaineita, joita bakteerit mielellään käyttävät ravintonaan ja jonka sivutuotteena syntyy kaasua suolistoon.

Turvotukseen taipuvaisilla henkilöillä kaasuun määrä ei ole kuitenkaan sen suurempi kuin ei-turvotuksesta kärsivillä. Ongelmana turvotuksesta kärsivillä on enemmänkin se, miten suolisto reagoi ja toisaalta ”käsittelee” suolistossa olevaa kaasua, nestettä tai ruokamassaa. Syitä kaasun epänormaaliin käsittelyyn ja poistumiseen suolistosta on ainakin muutamia:

  • Paksusuolen pidentynyt läpikulkuaika. Turvotukseen taipuvaisilla paksusuolen läpikulkuaika on pidentynyt, jolloin kaasu ja suolen sisältö viipyy pidemmän aikaa suolessa. Tämä tietysti lisätä riskiä turvotukselle.
  • Vatsa- ja pallealihasten toiminnan häiriö. Normaalisti, kun suolistossa on kaasua, pallea rentoutuu, vatsalihakset supistuvat ja kylkiluut laajenevat. Turvotukseen taipuvaisilla pallea sen sijaan supistuu (ja laskeutuu alaspäin), jolloin suolen sisältö pakkautuu pienemmälle alueelle. Tämän lisäksi vatsalihakset rentoutuvat, jolloin vatsanalue voi pullistua paljonkin eteenpäin aiheuttaen hankalaa turvotusta (ks. kuva alla).
  • Suoliston kipuherkkyyden lisääntyminen. Turvotusta pahentaa usein suoliston alueen kipuherkkyyden lisääntyminen, joka on hyvin tyypillinen ilmiö ärtyvän suolen oireyhtymässä. Se ei sinäänsä yksin selitä turvotusta, mutta usein voimistaa sen aiheuttamia tuntemuksia.
  • Epänormaali lantionpohjan refleksitoiminta. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että peräaukon sulkijalihas ei rentoudu, vaan itseasiassa supistuu, kun pyritään vatsan alueen lihaksilla supistamaan ilmaa tai ulostemassaa kohti peräsuolta. Tämä johtaa siihen, että kaasu / ulostemassa ei pääse poistumaan kunnolla suolistosta ja aiheuttaa siten turvotusta.
 

Kuva 1. Pallean ja vatsalihasten epänormaali reagointi suolistossa olevaan kaasuun.

 

Turvotuksen taustalla voi myös olla muutokset suoliston bakteerikannassa. Esimerkiksi ohutsuolen bakteerien liikakasvuun eli SIBO:on liittyy vahvasti turvotusoireet. Voit lukea tarkemmin SIBO:sta toisesta artikkelista.

 

Turvotuksen hoitokeinot 

Turvotuksen hoitokeinot vaihtelevat yksilöstä riippuen. Ainakin seuraavat keinot ovat sellaisia, joista voi olla apua turvotuksen selättämiseen.

FODMAP-ruokavalio on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää suolistossa bakteerien toimesta muodostuvaa kaasua. Voit lukea FODMAP-ruokavaliosta tarkemmin täältä.

Ummetuksen hoito on myös keskeistä, jos siitä kärsii. Ummetuksen hoidon keskeisiä hoitokeinoja ovat mm. riittävä nesteen ja kuidun saanti sekä säännöllinen liikunta. Lisäksi jotkin ruoka-aineet, kuten kiivit nopeuttavat suolen toimintaa ja siten voivat helpottaa ummetusoireita.

Probiootit voivat olla myös iso apu turvotusoireisiin. Ainakin Bifidobacterium infantis- ja lactobasillus planetarium-kantoja sisältävien probioottien on havaittu helpottavan turvotusta.

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu eli SIBO voi olla myös vatsaoireiden taustalla. Voit lukea SIBO:sta ja sen hoidosta tarkemmin täältä.

Simetikoni-valmisteet vähentävät kaasun pintäjännitystä ja pilkkovat kaasukuplia pienemmiksi, joka voi vähentää turvotusta.

 

Lataa ilmainen FODMAP-ystävällinen reseptikirja

Reseptikirja sisältä 5 maukasta FODMAP-ruokavalioon soveltuvaa reseptiä. Lisäksi saat vinkkejä vatsaystävälliseen ruoanlaittoon.

>>> Pääset tämän linkin kautta lataamaan reseptikirjan itsellesi.

 

Lähteet

Foley AF. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014 Sep; 10(9): 561–571.

Barba E. Visible abdominal distension in functional gut disorders: Objective evaluation. Neurogastroenterol Motil. 2023 Feb;35(2):e14466.

 

Takaisin artikkelien pääsivulle